Свържи се с нас:
0888002295

Малка черна рокля - класическата униформа на буржоазията

24.10.2019 12:48:10

Малка черна рокля - класическата униформа на буржоазията

Прословутата малка черна рокля, приписвана на Коко Шанел се появява на страниците на списание Вог през 1926 г. и типично в стила на създателката си, идва със скандал. Роклята е удобна, със семпъл силует, от естествена материя – коприна, дълъг ръкав и дължина до коляно, нещо недопустимо за епохата. Цветът допълнително разбунва духовете – черното тогава е цвят, запазен за вдовиците и прислугата. Според Шанел, тази рокля е подходяща за всякакви случаи и самият Кристиан Диор допълва: „Малката черна рокля е основен елемент от гардероба на всяка жена”. От списание „Вог” я наричат „ Фордът на Шанел” заради модерната и в същото време класическа линия.

Коко Шанел не е единствената, която използва черно през този период, обаче е единствената, която му отделя специално внимание като го въвежда и във всекидневния, и във вечерния гардероб. По повод същата рокля, Пол Поаре казва: „Шанел измисли бедността в лукса”. През 1940 г. малката черна рокля заема особено място – превръща се в дреха символ на елегантността и изискаността. В съчетание с колие от перли тя става класическа униформа на буржоазията.

Много дизайнери са я приспособили към собствения си стил като Ginvenchy във филма "Закуска в Тифани", където Одри Хепбърн е облечена с дълга черна рокля и няколко наниза бели перли. Ив Сен Лоран облича Катрин Деньов във филма „Дневна красавица” с малка черна рокля с бяла яка. Азедин Алайа превръща черното във водещ цвят за всички свои колекции, а Карл Лагерфелд казва „малката черна рокля е основата на основата на стила”.

Дидие Лудо е антиквар - собственик на най - голямата „vintage” колекция от малки черни рокли в света. Той притежава едни от най - емблематичните творби на дизайнери от миналия век – Chanel, Yves Saint Laurent, Givenchy, Balencoaga, André Courreges и т.н. Част от колекцията му с експонати от 1921 до 2010 г. беше разпродадена през 2017 г. от Сотбис за рекордните 611,922 евро. Днес можете да видите останалата част от колекцията в бутика на Пале Роаял в Париж.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Credostyle Мagazine

Credostyle Мagazine

Малка черна рокля - класическата униформа на буржоазията

Малка черна рокля - класическата униформа на буржоазията

Прословутата малка черна рокля, приписвана на Коко Шанел се появява на страниците на списание Вог през 1926 г. и типично в стила на създателката си, идва с Прословутата малка черна рокля, приписвана на Коко Шанел се появява на страниците на списание Вог през 1926 г. и типично в стила на създателката си, идва с 2019-11-13T14:26:05+02:00 Малка черна рокля - класическата униформа на буржоазията

<p>Прословутата малка черна рокля, приписвана на Коко Шанел се появява на страниците на списание Вог през 1926 г. и типично в стила на създателката си, идва със скандал. Роклята е удобна, със семпъл силует, от естествена материя &ndash; коприна, дълъг ръкав и дължина до коляно, нещо недопустимо за епохата. Цветът допълнително разбунва духовете &ndash; черното тогава е цвят, запазен за вдовиците и прислугата. Според Шанел, тази рокля е подходяща за всякакви случаи и самият Кристиан Диор допълва: &bdquo;Малката черна рокля е основен елемент от гардероба на всяка жена&rdquo;. От списание &bdquo;Вог&rdquo; я наричат &bdquo; Фордът на Шанел&rdquo; заради модерната и в същото време класическа линия.</p> <p><img class="alignright" src="https://cdncloudcart.com/14428/files/image/vav-vog-1926-477x640.jpg" alt="" />Коко Шанел не е единствената, която използва черно през този период, обаче е единствената, която му отделя специално внимание като го въвежда и във всекидневния, и във вечерния гардероб. По повод същата рокля, Пол Поаре казва: &bdquo;Шанел измисли бедността в лукса&rdquo;. През 1940 г. малката черна рокля заема особено място &ndash; превръща се в дреха символ на елегантността и изискаността. В съчетание с колие от перли тя става класическа униформа на буржоазията.</p> <p>Много дизайнери са я приспособили към собствения си стил като Ginvenchy във филма "Закуска в Тифани", където Одри Хепбърн е облечена с дълга черна рокля и няколко наниза бели перли. Ив Сен Лоран облича Катрин Деньов във филма &bdquo;Дневна красавица&rdquo; с малка черна рокля с бяла яка. Азедин Алайа превръща черното във водещ цвят за всички свои колекции, а Карл Лагерфелд казва &bdquo;малката черна рокля е основата на основата на стила&rdquo;.</p> <p>Дидие Лудо е антиквар - собственик на най - голямата &bdquo;vintage&rdquo; колекция от малки черни рокли в света. Той притежава едни от най - емблематичните творби на дизайнери от миналия век &ndash; Chanel, Yves Saint Laurent, Givenchy, Balencoaga, Andr&eacute; Courreges и т.н. Част от колекцията му с експонати от 1921 до 2010 г. беше разпродадена през 2017 г. от Сотбис за рекордните 611,922 евро. Днес можете да видите останалата част от колекцията в бутика на Пале Роаял в Париж.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14428/files/image/ot-kolekciata-na-didie-ludo.jpg" alt="" width="647" height="344" /></p>

Сравнение на продукти